Paragrafen

Financiering

Inleiding
Het doel van deze paragraaf is de raad informeren over het financieringsbeleid (Treasury) en de daarmee samenhangende financiële risico’s.

Beleidskader
Het gemeentelijke financieringsbeleid is vastgelegd in het Treasurystatuut. Dit statuut is gebaseerd op de wet Financiering Decentrale Overheden (Wet Fido). Een belangrijk uitgangspunt van deze wet is dat een gemeente voorzichtig moet omgaan met publieke middelen. Dit uit zich onder andere in de beheersing van renterisico’s. Hiervoor gelden als wettelijke normen de kasgeldlimiet en de renterisiconorm op langlopende leningen.

Decentrale overheden zoals gemeenten zijn verplicht om deel te nemen aan het Schatkistbankieren. Dit houdt in dat we verplicht zijn om de overschotten van de bankrekeningen onder te brengen bij het Rijk. Deze verplichting geldt vanaf een drempelbedrag.

Ontwikkelingen
Ook na 2024 is de verwachting dat er meer renteverlagingen worden doorgevoerd. Economen voorspellen voorlopig één renteverlaging van 0,25 procentpunt per kwartaal en verwachten dat de ECB-rente (Europese Centrale Bank) in december 2025 op 2,25% uitkomt.

Op korte termijn ondervinden wij hier nog weinig hinder van. We verwachten volgend jaar nog een financieringsoverschot. Dat betekent dat we ons in 2025 nog niet op de kapitaalmarkt gaan begeven. De komende jaren staan veel investeringen op de planning. Denk aan verkeerveiligheid Vogelenzangseweg, vitaal sportpark en de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Dit gaat voor grote uitgaven zorgen. Volgens de planning verwachten we in 2026 2 miljoen aan te trekken en in 2027 € 9 miljoen. Hiervoor ramen we rentelasten in de begroting. We gaan de voortgang de komende jaren zorgvuldig monitoren.

Vanaf 2025 hoeven we geen rekening meer te houden met een apart rentepercentage voor het toerekenen van rente aan grondexploitaties. Vanaf 2016 was in verband met de invoering van de Vennootschapsbelasting (Vpb) voor grondexploitaties de rentetoerekening gebaseerd op het gemiddelde rentepercentage over het vreemde vermogen. In de praktijk hanteert de Belastingdienst een andere toerekening van rente aan de grondexploitaties. Hiermee is de noodzaak voor een afwijkend rentepercentage voor grondexploitaties vervallen
We hanteren nu één rentepercentage, de algemene renteomslag. We verwachten meer rentebaten dan lasten. Daarmee komt de renteomslag uit op 0%.

Het verloop van de rente is onzeker. Een hogere rente op een mogelijk nieuwe lening leidt tot hogere exploitatielasten. De vele en financieel qua omvang grote investeringen zorgen voor een hogere financieringsbehoefte. Zoals afgelopen jaren is de planning nog niet altijd de werkelijkheid. We houden ons aan de wettelijke normering voor de kasgeldlimiet en de renterisiconorm en houden onze meerjarige financieringsbehoefte actueel.

Deze pagina is gebouwd op 10/24/2024 16:25:02 met de export van 10/24/2024 16:12:02