Wat is de Wet open overheid (Woo)
De Wet open overheid is op 1 mei 2022 in werking getreden. Deze wet is bedoeld om de overheid transparanter te maken. De Woo onderscheidt actieve en passieve openbaarmaking. Met passieve openbaarmaking wordt bedoeld het openbaar maken van informatie nadat hiertoe een verzoek is ingediend. Hiermee vervangt de Woo de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Actieve openbaarmaking betekent dat stukken openbaar gemaakt worden binnen 14 dagen na besluitvorming. Dit geldt voor gemeenten voor 11 informatiecategorieën.
Onderdeel van de Woo is "informatie op orde". Actief openbaar maken van stukken vereist dat de informatiehuishouding van de organisatie op orde is.
Gelet op de omvang van de Woo is de implementatietijd verdeeld over een aantal jaren:
- Actieve openbaarmaking van 11 informatiecategorieën moet binnen 5 jaar zijn gerealiseerd.
- Op orde brengen van de informatiehuishouding moet binnen 8 jaar zijn uitgevoerd.
Implementatie Woo in de organisatie gemeente Buren
De projectgroep Woo heeft een projectplan met uitvoeringsplan opgesteld voor de implementatie van de Woo in de organisatie.
Financiën
De implementatie van de Woo heeft veel impact op de organisatie en vergt extra inzet van mensen en middelen. De rijksoverheid stelt gelden beschikbaar voor de implementatie van de Woo. Deze bijdrage bestaat uit een incidenteel deel voor de daadwerkelijke implementatie en een structureel deel voor de uitvoering van de Woo op langere termijn.
Stand van zaken
De gemeente Buren voldoet aan de verplichtingen vanuit de Woo:
- De gemeente heeft een Woo-contactfunctionaris.
- De gemeente Buren is aangesloten op de Woo-index. Dit is een omgeving die een aantal verplichte informatiecategorieën ontsluit, namelijk:
- Organisatie en werkwijze;
- Bereikbaarheidsgegevens.
De Woo-verzoeken en -besluiten maken we actief openbaar op onze website. Voor de uitrol van de overige informatiecategorieën volgen we de fasering van de VNG.
Wat gaan we doen in 2025?
In 2025 gaan we een start maken met het actief openbaar maken van de informatiecategorieën die door de VNG zijn uitgewerkt, namelijk:
- Convenanten
- Vergaderstukken decentrale overheden
- Agenda's en besluitenlijsten bestuurscolleges
- Onderzoekrapporten